Panorama.sk in SlovakEN
Počasie

Svätomartinské dni 2010

Juraj Rafael Donner: Súsošie sv. Martina v Dóme sv. Martina v Bratislave

Vo štvrtok 11. novembra 2010 sa v Bratislave začínajú Svätomartinské dni, ktoré už po 3 krát oživia tradíciu svätomartinských osláv v hlavnom meste. Opäť budú otvoreným podujatím, ktoré už z minulosti obyvatelia Bratislavy poznajú ako Sviatok mladého vína. Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch budú oslavou výsledkov úsilia bratislavských a malokarpatských vinárov, ponúknu však aj duchovný rozmer sviatku.

Myšlienka obnoviť tradíciu slávenia svätomartinských dní vznikla v roku 2008 najmä v súvislosti so zriadením Bratislavskej arcidiecézy. Keďže Bratislava dostala vlastného arcibiskupa, ktorého sídlom sa stala Katedrála sv. Martina, spojilo sa kresťanské slávenie sviatku tohto patróna spolu s tradičnými svätomartinskými podujatiami, ako bol svätomartinský jarmok a sviatok mladého vína.

Hlavné mesto chce týmto sviatkom posilňovať historické vedomie Bratislavčanov k vlastným tradíciám, spolupatričnosť Bratislavy s Malokarpatským vinárskym regiónom a propagovať prácu podnikateľov v oblasti vinárstva a typickej gastronómie.

V piatok 12. novembra 2010 sa o 14:00 hod za účasti primátora hlavného mesta Andreja Ďurkovského a námestníčky primátora Anny Dyttertovej uskutoční v Kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci požehnanie mladého vína. V tom istom čase sa začne na Primaciálnom námestí ochutnávka mladého vína. V ôsmych stánkoch budú v piatok, sobotu a nedeľu od 10:00 hod do 20:00 hod ponúkať mladé víno bratislavskí vinári z PD Vajnory, Vila vino Rača, Víno Valenta z Vajnôr, Víno Mrázik z Devína a vinári Žitný, Štibráni, Švec a Holík z Rače. V ponuke bude aj tradičné občerstvenie k vínu - lokše, štrúdle, pagáče, chlieb s cibuľou, ale aj husacina.

Duchovný program pod názvom Svätomartinské triduum sa uskutoční v Katedrále svätého Martina: sväté omše budú vo štvrtok 11. novembra, v piatok 12. novembra a v sobotu 13. novembra 2010 vždy o 18:00 hod. Celý program vyvrcholí v nedeľu 14. novembra 2010 o 10:30 hod, kedy bude slávnostná svätá omša na záver Svätomartinského tridua s hudobným sprievodom Speváckeho zboru mesta Bratislavy a s homíliou bratislavského arcibiskupa metropolitu Stanislava Zvolenského. O 15:00 hod bude v nedeľu 14. novembra 2010 prezentácia publikácie „Dóm – Katedrála svätého Martina v Bratislave“ autorskej dvojice Jozef Haľko - Štefan Komorný v Katedrále sv. Martina.

Súčasťou Svätomartinských dní budú aj Svätomartinské trhy, ktoré majú nadväzovať na tradíciu martinských jarmokov. V piatok, sobotu a nedeľu (12. až 14. novembra) od 10:00 hod do 20:00 hod budú v 20 stánkoch na Rudnayovom námestí ponúkať svoje výrobky aj s ukážkou výroby slovenskí remeselníci. V ponuke budú aj stánky s tradičnými jedlami ako sú lokše, pagáče, štrúdle, chlieb s cibuľou, ale aj husacina, víno či medovina.

Víkendový program Svätomartinských dní spestrí aj kultúrny program. Na Rudnayovom námestí v blízkosti Katedrály sv. Martina vystúpia na pódiu ľudové súbory.

Sviatok mladého vína v Bratislave

Z histórie sviatku

Počas štyroch dní Bratislava ožije svätomartinskou atmosférou, ktorou nadviaže na Deň svätého Martina, jedného z patrónov Bratislavy. Tento deň sa oddávna v tomto meste spájal so slávením hodov, s jarmokmi a v súvislosti s vinohradníctvom a vínom samotným sa k nemu viazali i zaujímavé právne a spoločenské úkony. V tento deň malo mesto vyhradené právo čapovať víno vo svojich pivniciach aj napriek tomu, že to bol tzv. Bannzeit (zavedený v 16. storočí), čiže čas, kedy mali ostatní bratislavskí vinohradníci výčap vína zakázaný. Čapovalo sa v podjazde Starej radnice, v pivnici vo františkánskom kláštore a v tzv. „apoštolskej pivnici“, ktorá sa nachádzala v Zelenom dome. A práve do tejto vinárne chodieval každoročne na sviatok sv. Martina richtár s radnými pánmi a ostatnými predstaviteľmi mesta ochutnávať mladé vínko. Hovorí sa, že aby spoločnosť neprepočula ranný spev kohúta, ktorý upozorňoval, že je čas ochutnávku ukončiť, umiestnili do pivnice malý súdok s kohútími krídlami a hlavou, aby im pripomínal čas odchodu.

Okolo sviatku sv. Martina sa tiež „chodilo s palicou“. Bol to úkon, ktorým mesto kontrolovalo úrodu a množstvo dorobeného vína u súkromníkov. Mestský kapitán, drábi a vymeriavač desiatku chodili merať víno v sudoch pomocou špeciálnej palice a na základe meraní potom určili výšku dane. Pozornosť na svätého Martina sa netočila len okolo vína. Týmto dňom sa končili i všetky slávnosti, parády, sprievody a podujatia konané pod šírym nebom. Sv. Martin mal priniesť na kopytách svojho koňa prvý sneh.

Sprievodné programy podujatia:

Svätomartinské lampiónové sprievody

Vo štvrtok 11. novembra 2010 sa po šiestykrát uskutoční lampiónový sprievod v areáli Bratislavského hradu, organizovaný Spoločnou nemecko-slovenskou školou a škôlkou. V Nemecku je tradíciou oslavovať tento deň s deťmi, ich rodičmi a učiteľmi piesňami a lampiónovým sprievodom. Deti si nesú vlastnoručne vytvorené lampióny, spievajú pesničky ako „Ich geh mit meiner Laterne…“ a kráčajú za Svätým Martinom na koni. Na mieste, kde najlepšie vidieť Katedrálu sv. Martina celý sprievod zastane a zahrá sa scéna zo života sv. Martina: ako sa sv. Martin podelí o svoj kabát s mrznúcim žobrákom. Deti a dospelí zaspievajú pieseň a idú naspäť ku škole, kde sa môžu posilniť čajom, teplým punčom a inými dobrotami. Stretnutie je o 17:00 hod pri hlavnom vchode na Bratislavský hrad.

V sobotu 13. novembra 2010 – eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí pozýva na Svätomartinské stretnutie, ktoré začne o 16:00 hod sv. omšou v Katedrále sv. Martina a bude pokračovať lampiónovým sprievodom po Starom meste. Ukončený bude programom pre deti a zohriatím sa pri čaji. Od pradávnych čias sa ľudia na jeseň, za dlhých tmavých večerov snažili rozveseliť a zahnať tmu všetkým, čo dokázalo vydávať svetlo. Bratislavskí eRkári sa už pred tromi rokmi rozhodli pokračovať v tradícii lampiónových pochodov na sviatok svätého Martina.

Svätomartinský košt

Vo štvrtok 11. novembra 2010 o 11:00 hodine bude mať odborná aj široká verejnosť opäť jedinečnú možnosť ochutnať prvé Svätomartinské vína tohtoročného zberu v Starej Tržnici. Degustácia moravských a českých Svätomartinských vín bude otvorená pre všetkých záujemcov od 11:00 hod do 18:00 hod. Za vstupné 4 € je v cene pohár na degustačné vzorky a neobmedzená degustácia Svätomartinských vín. Podujatie organizuje Vinařský fond ČR. Vysokú kvalitu Svätomartinských vín na Slovensku zaručuje značka Svätomartinské. Grafickou známkou so svätým Martinom na koni sa smie pýšiť len víno, ktoré prešlo kontrolou nezávislej komisie zloženej z vinárskych odborníkov, sommelierov a uznávaných degustátorov. Označenie Svätomartinské je tak synonymom vysokej akosti tohto druhu vína.

Prevzaté zo stránok Magistrátu mesta Bratislava

Ďalšie info:

Bratislavský online sprievodca

Vydané: 2010-11-10
Aktualizované: 2010-11-10

Kategórie: - Miestna kultúra, folklór