Panorama.sk in SlovakEN
Počasie

Jánošík. Pravdivá história karpatského zbojníka

Jánošík. Pravdivá história karpatského zbojníka - obálka

Kniha prináša zaujímavý pohľad spoza poľskej hranice na jednu z veľkých postáv slovenskej histórie – zbojníka Juraja Jánošíka. Obsah publikácie približuje vydavateľka a prekladateľka Ingrid Majeríková.

Kým mnohí Poliaci ho dodnes vnímajú predovšetkým ako legendárnu postavu, v slovenskom prostredí sa vníma ako symbol boja proti sociálnemu, a v istých obdobiach aj národnostnému útlaku. Sme presvedčení, že konfrontácia slovenských a poľských názorov bude nielen zaujímavá, ale aj podnetná.

Autor sa snaží obom stranám ponúknuť svoju vlastnú interpretáciu: "Jánošík skutočne existoval, zbojníčil a bol obesený za ľavé rebro tak, ako to bolo zvykom pri potrestaní zbojníckeho kapitána.“ Alebo: „Niekedy sa zdržiaval aj v rodnej Terchovej, kde okrem iného obdarúval miestne devy predmetmi, ktoré nadobudol pri lúpežných prepadnutiach. Možno práve tieto darčeky spolu s pekným vzhľadom Jánošíka prispeli k tomu, že sa po smrti stal slávnym, na rozdiel od iných zbojníkov, ktorých mená sa zachovali iba v zaprášených súdnych spisoch.“

A práve z nich, z tých starých zatuchnutých listín, vyberá pre nás príbehy menej slávnych predchodcov i súčasníkov Jánošíka v zbojníckom remesle, ktorí svojho času boli postrachom pre obyvateľov aj pocestných v slovensko-poľskom pohraničí.

Popularizačný životopis Jánošíka, podložený štúdiom publikovanej literatúry a archívnych materiálov, autor aktuálne doplnil o kapitolu Jánošíkovská kinematografia, ktorá „nepredstavuje iba nevšedný fragment jeho popularity, ale aj platformu na vyvodzovanie zaujímavých záverov na tému vzájomnej poľsko-slovenskej ‚rivalizácie‘ v kauze Jánošík".

V kapitole Spor o Jánošíkovu čiapku nám predstavuje názor, že dodnes zachované osobné veci Jánošíka – čiapka a valaška „vplývajú na ľudskú fantáziu viac než zaprášené knihy súdnych protokolov”.

Kniha, ktorá má ambíciu populárnou formou priblížiť legendárnu historickú postavu slovenských dejín, obsahuje aj fotografický dokumentačný materiál, mapu Po stopách Jánošíka na Slovensku a prílohu Protokol z výsluchu Jánošíka pred súdom.

O autorovi:

Stanislav Andrzej Sroka

Historik, profesor Jagelonskej univerzity v Krakove, v súčasnosti riaditeľ Inštitútu histórie. Zaoberá sa stredovekými dejinami strednej Európy, špecializuje sa na uhorsko-poľské vzťahy. Z bohatej publikačnej činnosti vyberáme: Poľské dokumenty v archívoch Uhorského kráľovstva, zv. 1 – 4 (Krakov 1998 – 2006); Poliaci v Uhorsku v období Žigmunda Luxemburského 1387 – 1437 (Krakov 2001); Hedviga Zápoľská. Sliezska Piastovna v Uhorsku v období panovania Jageloncov (Krakov 2005). Poslednou publikáciou sú Dejiny Spiša, zv. 1 (Levoča – Krakov 2009), ktoré redigoval v spolupráci s Martinom Homzom.

Pomník Jánošíka v Terchovej - z knihy Jánošík. Pravdivá história karpatského zbojníka

OBSAH

Úvod 7
Nepokojné pohraničie, čiže o predchodcoch Jánošíka v zbojníckom remesle 11
Pramene k životu Jánošíka 21
Ako sa Jánošík stal zbojníkom? 23
Zbojnícka činnosť Jánošíka 28
Spor o Jánošíkovu čiapku 36
Po stopách Jánošíka na Slovensku 41
Jánošík v kinematografii 50
Bibliografia 59
Príloha (protokol z výsluchu Jánošíka pred súdom) 61

.Pripojte komentár

Ďalšie info:

Juraj Jánošík – ľudový hrdina, legenda a inšpirácia slovenských umelcov

Komentáre k článku

Škoda, že poľský autor viac nepátral po tom, prečo sa Jánošik stal legendou - ako v Poľsku, tak aj na Slovensku. Len preto, že tu bolo nejaké vákuum a chýbal širokým vrstvám blízky národný hrdina? - Hokej a futbal sa v osemnástom storočí ešte nehrali. - Podľa popisu v útlej brožúre bol Jánošík obyčajný zlodej, lupič a asi ešte aj neznaboh. Sváko Ragan ako národný hrdina mi je omnoho bližší. Ináč, brožúra by si zaslúžila dôslednejšie zredigovanie. Škoda, že to prekladateľ neustrážil. Zaujímavé sú výňatky z protokolov z vypočúvania Jánošíka. Aj keď sú v jazyku slovenskom, či československom(?), aký sa vtedy na Liptove používal, asi by si niekedy žiadali dopreloženie od experta, ktorý pozná dávne jazykové súvislosti. Dnešný čitateľ môže iba hádať, čo kto, čím myslel. Je to proste celé - nedopovedané. Ale na druhej strane treba oceniť úsilie vydavateľstva, že nám túto publikáciu prinieslo.

Jánošík si asi zaslúži hlbšiu pozonosť historikov. Viem si predstaviť, že raz, keď bude historická tlač zdigitalizovaná, tak sa podarí vystopovať ako vznikal jánošíkovský mýtus. Možno to celé naštartoval nejaký priebojný autor. Môžeme za takého považovať aj ľudovú slovesnosť? :-)
Vlado Bibel

OBJEDNAJTE TU:Order
Jánošík. Pravdivá história karpatského zbojníka
Autor: Stanislav Andrzej Sroka
Cena: 6.00 EUR
Mierka: 0
Kategória: História, memoáre
Vydavateľ: Goralinga
Vydanie 1.
Rok vydania: 2009
ISBN: 978-80-970042-1-7
Počet strán: 69
Mäkká väzba
Rozmery: 15.50 x 21.50 cm
Nákupné podmienky
Pozrite ďalšie v kategórii
>> História, memoáre

Vydané: 2009-10-03
Aktualizované: 2009-10-03

Kategórie: - História