Panorama.sk in SlovakEN
Počasie

Guinness World Records 2010 (Kniha svetových rekordov)

Guinness World Records 2010 (Kniha svetových rekordov) - obálka

Na svete je už aj Guinessova kniha rekordov 2011 - u nás stojí zľavnená 28,90 EUR. V prípade záujmu nás kontaktujte e-mailom.

Jubilejný desiaty ročník knihy rekordov ponúka okrem rekordov aj bohatý doplnkový materiál na internete. Princíp je jednoduchý: ak pri rekorde v knihe nájdete špeciálny symbol, môžete sa prihlásiť na webstránku Guinness World Records, zadať špeciálny kód a prečítať si o rekorde viac. Na internete vás čakajú napríklad exkluzívne videá; fantastické obrázky, ktoré si môžete stiahnuť ako pozadie na počítač alebo mobilný telefón; a rozhovory s rekordérmi. Okrem vynovenej grafiky a úplne nových obrázkov v knihe nájdete rekordy, ktoré dosiaľ neboli prekonané, najlepších rekordérov desaťročia či obľúbené kapitoly ako Telo, Vesmír, Veda a technika, Moderná spoločnosť alebo Šport.

Ashrita Furman - rekordér z Guinnessovej knihy rekordov

JUBILEJNÁ KNIHA REKORDOV

V jubilejnej knihe je samozrejme všetko to isté, ako v predošlých, ale má aj niečo navyše.

Ashrita Furman - rekordér z Guinnessovej knihy rekordov

Je to predovšetkým bilancovanie, rebríčky Naj rekordérov posledného desaťročia. Prvých desať lámačov rekordov nájdete v tabuľke, ktorá je na začiatku knihy. Pod číslom jeden figuruje Američan Ashrita Furman (na obrázku) s počtom rekordov 164. V apríli 2009 bol jedným zo 111 uchádzačov o rekord v prednese básne či úryvku z knihy v najviac jazykoch. Do prvej desiatky sa dostal aj Zdeněk Bradáč zo susedných Čiech s počtom rekordov 10, posledný rekord sa mu podaril v máji 2008, keď v britskom Seffield Castle College zoradil sadu karát (52 kusov) za 36,16 sekundy.

Ako kniha vyzerá

Kniha vyzerá na prvý pohľad ako obrovská zbierka väčšinou bizarných obrázkov s kratučkými informáciami. Môžete si v nej len tak listovať a zabávať sa. Aj napriek tejto nezáväznosti má kniha prehľadné vnútorné usporiadanie, ktoré iste uspokojí každého, kto má rád systém a poriadok.

Obsažný obsah a odkazy na internete

Zámer vydavateľov Guinnessovej knihy rekordov prezradí najlepšie jej obsah, z ktorého je jasné, že kniha predovšetkým pobaví, ale prináša aj fúru zaujímavých informácií o živote okolo nás, o planéte Zem, vesmíre, zvieratách, vede a technike, objavoch, športe či umení. Podnetná je aj novinka jubilejného vydania – odkazy na ďalšie informácie, obrázky a videá na internetových stránkach Guinness World Records 2010.

Ako sa stať rekordérom

Informáciu, ktorú niektorí čitatelia knihy hľadajú najhorlivejšie, vydavatelia prezieravo zaradili hneď za úvodnými stránkami. Na strane 14. sa dozviete Ako sa stať rekordérom.

Tri rekordy z kapitoly Príbehy cestovateľov

Prvá žena, ktorá oboplávala svet bez prestávky oboma smermi

Dňa 16. februára 2009 sa bývalá telocvikárka Dee Caffari (Veľká Británia) zapísala do dejín, keď v jachtárskej súťaži Vendée Glove skončila na 6. mieste.

Dee Caffari - rekordérka z Guinnessovej knihy rekordov

Dee sa tak stala prvou ženou a celkovo štvrtou osobou, ktorá sama a bez pomoci oboplávala Zem oboma smermi. Prvú časť svojho dvojitého rekordu dosiahla od novembra 2005 do mája 2006, keď sa stala prvou ženou, ktorá sólo oboplávala svet smerom na západ.

Jazda na bicykli v najväčšej hĺbke

Kto tvrdí, že sa nedá bicyklovať pod vodou? Dňa 21. júla 2008 v Santa Margherita Ligure (Ligúria, Taliansko) zvládol jazdu na bicykli v najväčšej hĺbke – 66,5 m pod hladinou Vittorio Innocente (Taliansko). Je tiež držiteľom rekordu za najdlhšiu vzdialenosť prejdenú na bicykli pod vodou, keď 4. mája 2003 prešiel po dne kanála Naviglio v Miláne (Taliansko) za 36 minút 38,15 sekundy až 2 kilometre.

Mark Beaumont - rekordér z Guinnessovej knihy rekordov

Cesta okolo sveta na bicykli

Najrýchlejšia cesta okolo sveta na bicykli trvala 194 dní a 17 hodín. Absolvoval ju Mark Beaumont (Veľká Británia), ktorý na bicykli prešiel až 29 445, 81 kilometra a celkovo zdolal 40 100 kilometrov (vrátane transferov). Jeho cesta sa začala a skončila v Paríži (Francúzsko) a trvala od 5. augusta 2007 do 15. februára 2008. Beaumont prešiel Európu, Pakistan, Malajziu, Austráliu, Nový Zéland a USA.

.Pripojte komentár

Ďalšie info:

Guinnessova kniha rekordov: Od márnivosti k jedinečnosti

OBJEDNAJTE TU:Order
Guinness World Records 2010 (Kniha svetových rekordov) - vypredané
Autor: Craig Glenday
Cena: 14.95 EUR
Mierka: 0
Kategória: Encyklopédie a kalendáre
Vydavateľ: Slovart
Vydanie 1.
Rok vydania: 2009
ISBN: 978-80-8085-820-9
Počet strán: 288
Tvrdá väzba
Rozmery: 22.00 x 30.00 cm
Nákupné podmienky
Pozrite ďalšie v kategórii
>> Encyklopédie a kalendáre

Vydané: 2009-11-24
Aktualizované: 2009-11-24

Kategórie: - História