Panorama.sk in SlovakEN
Počasie

700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností

700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností - obálka

Slovensko je krajina s rozmanitou a pestrou históriou, ktorá zanechala nezmazateľné stopy v podobe množstva pamätihodností. Okrem cirkevných pamiatok tu nachádzame hodnotný súbor 700 historických stavieb, ktoré možno označiť ako panské sídla alebo pevnosti. Sú medzi nimi hrady, zámky, kaštiele, kúrie, hradiská, pevnosti, mestské šľachtické a patricijské paláce, mestské hradby, bašty a brány, opevnené kostoly a kláštory. Obdivuhodné sú architektonické skvosty zachované v celistvej podobe, starobylé stavby, ktorým po úspešnej rekonštrukcii vrátili svoju niekdajšiu krásu, ale aj romantické ruiny, ešte len čakajúce na obnovu.

Oravský hrad

Každú z vybratých pamiatok dokumentuje aspoň jedna fotografia a stručný text. Necelá päťdesiatka stavieb, ktoré autor považuje za najhodnotnejšie a zároveň turisticky najatraktívnejšie, dostala viac priestoru na dvojstrane s viacerými fotografiami. Tak to je v prípade Oravského hradu, ktorého snímky sme vybrali ako ukážky.

Oravský hrad

Autor textu a fotografií Ján Lacika má na svojom konte viacero knižných turistických sprievodcov a obrázkových publikácií o Slovensku. Najnovšia publikácia sa radí niekde na pomedzie encyklopédií, obrázkových kníh a sprievodcov. Encyklopedický charakter jej dáva abecedné radenie objektov, ich stručná, no hutná charakteristika a presné vymedzenie súboru historických stavieb na panské sídla a pevnosti. K encyklopedickej úplnosti však v knihe chýba register, či obsah. Čitateľ sa orientuje v knihe podľa abecedného poradia lokalít, pri každom objekte je uvedená skratka okresu, v ktorom sa nachádza. Ako sprievodca môže kniha poslúžiť pri výbere poznávacích výletov po Slovensku. Kvalitné fotografie jej dávajú aj punc peknej obrázkovej knihy.

Oravský hrad

Texty sú len v slovenskom jazyku, čo je možno trochu škoda, pretože kniha by sa mohla zaradiť do zoznamu viacjazyčných reprezentačných knižných dokumentov o slovenských pamätihodnostiach, ktorých nikdy nie je dosť. Na polici domácich knižníc však môže zaujať miesto hodnotného sprievodcu slovenskými architektonickými pamätihodnosťami.

OBJEDNAJTE TU:Order
700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností - vypredané
Autor: Ján Lacika
Cena: 29.90 EUR
Mierka: 0
Kategória: Encyklopédie a kalendáre
Vydavateľ: IKAR
Vydanie 1.
Rok vydania: 2010
ISBN: 978-80-551-2197-0
Počet strán: 320
Tvrdá väzba
Rozmery: 22.70 x 30.60 cm
Nákupné podmienky
Pozrite ďalšie v kategórii
>> Encyklopédie a kalendáre

Vydané: 2010-08-02
Aktualizované: 2010-08-02

Kategórie: - Pamätihodnosti