Panorama.sk in SlovakEN
Počasie

Vianočný trh tradičných remesiel

Z tvorby Petra Fialu

Bratislavské vianočné trhy sú v roku 2010 obohatené o ponuku tradičných umeleckých výrobkov. Päť umeleckých remeselníkov sa usídlilo v nádvorí Apponyiho paláca, do ktorého sa vchádza z Hlavného námestia.

Prezentáciu spojenú s predajom pripravilo po dvojročnej prestávke Múzeum mesta Bratislavy v spolupráci s voľným združením remeselníkov Slovenska. V komornom prostredí nádvoria Apponyiho paláca od piatka 19. novembra 2010 remeselníci prezentujú svoju prácu, pričom každý z remeselníkov je pokračovateľom tradície ručnej výroby na Slovensku. Trh tradičných remesiel potrvá do štvrtka 23. decembra 2010.

Výrobky zo skla bude prezentovať Peter Fiala, ktorý sa tvorbe venuje od 80. rokov 20. storočia. Jeho umelecké dielka sú originálom nakoľko ide o náročnú ručnú výrobu. Slovensko reprezentoval aj v zahraničí.

Miroslav Haroník patrí do veľkej rodiny výrobcov z kovu. Razenie mincí a drobné predmety pre radosť z tohto materiálu ponúkne aj na tohtoročných trhoch.

Ján Tóth sa už dvadsať rokov venuje ručnej remeselnej výrobe z kože. Pôsobí na rôznych podujatiach po celom Slovensku. Zaujímavá je jeho výroba obuvi, tašiek, drobných príveskov, ale aj bičov.

Michaela Kubacková získala zmysel pre tvorbu drevených výrobkov od svojho manžela. Inšpiruje sa rozprávkami a svetom detí. Zhotovuje najmä drevené hračky: zvieratká, autíčka, vláčiky, rôzne druhy rámov na fotografie.

Päticu remeselníkov uzatvára Stanislav Otruba, ktorý zostáva verný tradícií výroby zvoncov jeho rodného kraja – Zázrivej. Charakteristické plechové kravské a ovčie zvonce a kováčsku výrobu bude prezentovať aj na trhoch.

(Podľa tlačovej správy Magistrátu Hlavného mesta)

Ďalšie info:

Bratislavský online sprievodca

Vydané: 2010-11-20
Aktualizované: 2010-11-20

Kategórie: - Miestna kultúra, folklór