Panorama.sk in SlovakEN
Počasie

Slovenský rok - Receptár na dni sviatočné, všedné i pôstne

Slovenský rok - obálka

Autorkou je momentálne najlepšia špecialistka na slovenskú ľudovú stravu - PhDr. Rastislava Stoličná z Etnografického ústavu SAV. Kniha s názvom Slovenský rok s podtitulom Receptár na dni sviatočné, všedné a pôstne prináša mimoriadne zaujímavé čítanie o slovenskom zvykosloví. Je členená na jednotlivé obdobia roka a sviatočné cykly. V každej zo štyroch častí sú najskôr opísané ľudové zvyky, ktoré sa s daným obdobím spájali (napr. Veľká noc, pôst, žatva, hody, zabíjačky a pod.), za nimi nasleduje podrobný receptár. Môžeme tu sledovať kolobeh ľudového kalendára z pohľadu jedenia a prípravy tradičných slovenských jedál. Odskúšať si staré, niekedy už takmer zabudnuté recepty ľudovej kuchyne, spoznávať dôvody prípravy jedla práve v istom čase, v istej spoločenskej situácii, môže byť príjemným dobrodružstvom a súčasného človeka určite obohatí.

Slovenský rok - ilustrácia z knihy

V knihe uvádzame zväčša originálne recepty zozbierané po slovenských dedinách. K jednotlivým receptom pripájame tipy, rady na drobné úpravy v duchu dnešných kulinárskych zvyklostí a na náhradu pôvodných surovín sortimentom moderných potravín. Text sprevádzajú vtipné ilustrácie Martina Kelembergera.

Ďalšie info:

K sviatku patrí sviatočný stôl - tradičná slovenská kuchyňa v knihách

OBJEDNAJTE TU:Order
Slovenský rok - Receptár na dni sviatočné, všedné i pôstne
Autor: Rastislava Stoličná-Mikolajová
Cena: 9.90 EUR
Mierka: 0
Kategória: Ľudová kultúra, folklór
Vydavateľ: Matica Slovenská
Vydanie 1.
Rok vydania: 2012
ISBN: 978-80-8115-109-5
Počet strán: 136
Tvrdá väzba
Rozmery: 16.50 x 24.50 cm
Nákupné podmienky
Pozrite ďalšie v kategórii
>> Ľudová kultúra, folklór

Vydané: 2005-12-09
Aktualizované: 2005-12-09

Kategórie: - Stravovanie