Panoráma.sk
Kníhkupectvo
Sprievodca
Noviny
Kontakty
Slovakia Document Store - Logo
Panorama.sk in SlovakEnglish
Dnes je 24.9.2017
Vyhľadávanie / Search
Počasie
Kurzy: 1 EUR = 1.1961USD   26.046CZK   0.88155GBP   309.73HUF   4.2672PLN   7.4843HRK . . . viac

K sviatku patrí sviatočný stôl - tradičná slovenská kuchyňa v knihách

Slovenský rok - ilustrácia z knihy

Ani jeden sviatok, a najmä tie tradičné, si nevieme predstaviť bez prípravy obľúbených jedál a pochúťok. Každá rodina má nejakú tú svoju špecialitu, ale počas najväčších sviatkov roka, akými sú Vianoce a Nový rok, či Veľká noc, sa v jedálničku Slovákov spravidla objavujú rovnaké typické jedlá. Tradície slovenskej kuchyne, stolovanie, recepty na prípravu tradičných slovenských jedál, sa stali témou niekoľkých publikácií.

Kuchyňa našich predkov
Kuchyňa našich predkov - obálka

Knihou, ktorá pošteklí zmysly a ulahodí aj oku, je iste aj druhá kniha slovenskej etnografky - Kuchyňa našich predkov. Vyberáme z nej recept na slávnostnú kapustovú polievku, bez ktorej si na Slovensku nemožno predstaviť slávnostnú štedrovečernú, či novoročnú tabuľu. Takto ju podľa Rastislavy Stoličnej-Mikolajovej pripravujú v Bzinciach pod Javorinou.

Kúsok bravčového mäsa, kúsok údeného a kúsok pikantnejm paprikovej klobásy dáme variť do studenej vody. V druhom hrnci varíme kyslú kapustu a s drobne nakrájanou sladkou kapustou (1:1), pridáme rascu, majoránku, tymián, 2 až 3 borievky, bobkový list, sušené slivky, sušené ovocie, trochu sušených hríbov, na drobné kocky pokrájané zemiaky. (Na 1 l vody 1 zemiak). Uvarené mäso a klobásu opláchneme studenou vodou, vývar vlejeme na kapustu, pridáme drobné jačmenné krúpky (na 1 l vody 1 kávovú lyžičku) a dovaríme do mäkka. Polievku zahustíme zápražkou z tuku, múky, jemne pokrájanej cibuľky, červenej papriky (sladkej i štipľavej) a cesnaku.

Podávame s pokrájaným mäsom a klobásou a do stredu taniera vlejeme lyžicu kyslej smotany. Pri varení môžeme pridať trocha paradajkového pretlaku alebo šťavy a dochutiť cukrom.

Z kuchyne starého Prešporka
Z kuchyne starého Pešporka - obálka

Ak chcete zažiť prehliadku kulinárskym rokom niekdajšej Bratislavy, zalistujte si v knihe Z kuchyne starého Prešporka. Autor sa najviac venuje 19. storočiu, ale čitateľ sa dozvie aj to, aké bolo menu na korunovačných slávnostiach uhorských kráľov a ktoré národy prispeli svojimi špecialitami do typickej bratislavskej kuchyne. Kniha vyšla v už treťom vydaní.

Z kuchyne bohémskej Bratislavy
Z kuchyne bohémskej Bratislavy - ilustrácia

Voľným pokračovaním úspešného titulu Z kuchyne starého Prešporka, je kniha Z kuchyne bohémskej Bratislavy . Jej autor, Peter Ševčovič nazrel nielen pod pokrievky bratislavskej meštianskej kuchyne 20. tych rokov 20. storočia, ale nakukol aj do výletných hostincov a postaral sa aj o to , aby sa čitateľ zoznámil s dobrotami známych hotelov, špecialitami slovenských umelcov, kňažiek lásky i prostých trhovníkov.

S vareškou dvoma tisícročiami / Kapitolky z dejín bratislavskej kuchyne s receptami našich predkov
S vareškou dvoma tisícročiami / Kapitolky z dejín bratislavskej kuchyne s receptami našich predkov - obálka

Ďalšia publikácia, ktorá textom a obrazom mapuje gastronomickú históriu Bratislavy, sa volá S vareškou dvoma tisícročiami / Kapitolky z dejín bratislavskej kuchyne s receptami našich predkov. Kniha dokazuje, že gastronomické tradície nie sú len o dobrom jedle a výbornom víne, ale predovšetkým o spôsobe a štýle života etnicky zmiešaného a multikultúrneho mesta.

Horehronie víta, varí, ponúka
Horehronie víta, varí, ponúka - obálka

Regionálny gastrobedeker je aj kniha Horehronie víta, varí, ponúka. Prináša plno vynikajúcich receptov z tradičnej slovenskej kuchyne i už odskúšaných moderných jedál a múčnikov. Autorka publikácie Anna Fischerová, rodáčka z Valaskej, pridala do knižky aj recepty nápojov, polievok, mäsových a zemiakových jedál i koláčov.

Všetko okolo stola
Všetko okolo stola I. -  obálka

Stôl náš každodenný berieme ako úplnú samozrejmosť našich domovov. Okolo stola sa od nepamäti sústreďoval život rodín. Pri stoloch sa písali osudy ľudí, rodov, spolkov, i dejiny štátov, kráľovstiev...

Popredná odborníčka, etnografka Zora Mintalová-Zubercová sa viac ako tri desaťročia venuje histórii stravovania, stolovania a textilu. Poznatky zúročila aj v dvoch knihách nazvaných Všetko okolo stola.

Slovenská kuchyňa
The Slovak Cookery - obálka

Kniha s názvom Slovenská kuchyňa obsahuje rozmanité špeciality súčasnej slovenskej kuchyne, medzi ktorými sú aj niektoré už takmer zabudnuté pochúťky. Všetky recepty majú však jedno spoločné - svojím surovinovým zázemím, a v niektorých prípadoch aj technologickými osobitosťami, vytvárajú obraz o jedlách, ktoré sú charakteristické pre jednotlivé regióny Slovenska. Vyšla aj v anglickej verzii.

Slovenská kuchárka - Slovak Cuisine
Slovenská kuchárka - Slovak Cuisine - obálka

Kuchárska knižka Slovenská kuchárka - Slovak Cuisine prináša tradičné slovenské recepty v slovenskom aj anglickom jazyku.

Ocenia ju možno v zmiešaných manželstvách, kde jeden z manželov je pôvodom Slovák.

Vydané: 9. 11. 2005
Aktualizované: 9. 11. 2005
OBJEDNAJTE TU:Order
Slovenský rok - Receptár na dni sviatočné, všedné i pôstne
Autor: Rastislava Stoličná-Mikolajová
Cena: 9,90 EUR
Kategória: Ľudová kultúra, folklór
Vydavateľ: Matica Slovenská
Vydanie 1.
Rok vydania: 2012
ISBN: 978-80-8115-109-5
Počet strán: 136
Tvrdá väzba
Rozmery: 16,5 x 24,5 cm
Nákupné podmienky
Pozrite ďalšie v kategórii
>> Ľudová kultúra, folklór

Kalendár - rýmovačky k meninám, informácie o kalendárových zvykoch
Reklama
Mailujte adresu stránky

<< Back / Nazad  
© Copyright 1998 - 2016, Panoráma.sk
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo dalšie šírenie textov a fotografií zo stránok Panorámy.sk bez predchádzajúceho písomného súhlasu Panorámy.sk je porušením autorského zákona.
Partneri Panorámy.sk používajú cookies. Používaním stránok dávate súhlas s ich zapisovaním do Vášho zariadenia.