Panoráma.sk
Kníhkupectvo
Sprievodca
Noviny
Kontakty
Slovakia Document Store - Logo
Panorama.sk in SlovakEnglish
Dnes je 25.4.2017
Vyhľadávanie / Search
Počasie
Kurzy: 1 EUR = 1.0698USD   26.933CZK   0.83720GBP   314.18HUF   4.2727PLN   7.4575HRK . . . viac

Z kuchyne bohémskej Bratislavy

Z kuchyne bohemskej Bratislavy - Cover page

Vo voľnom pokračovaní úspešnej knihy Z kuchyne starého Prešporka autor pozýva čitateľov na prechádzku po Bratislave 20. rokov 20. storočia. Spolu so známymi osobnosťami prvej generácie slovenskej umeleckej bohémy navštívime krčmičky, viechy, stretneme známe bratislavské postavičky a aj veličiny slovenskej kultúry spoznáme inak než z učebníc dejepisu a literatúry. Nazrieme nielen pod pokrievky meštianskej kuchyne, výletných hostincov, ale ochutnáme aj dobroty známych hotelov, špeciality slovenských umelcov, kňažiek lásky i prostých trhovníkov.

Kniha Vás prenesie do čias, keď sa Pressburg, Prešporok, Požoň po prvý raz oficiálne stal slovenskou Bratislavou, do kuchyne prominentov i žobrákov, Andreja Hlinku i Schöne Náciho, hotela Carlton i zastrčených viech, ktoré boli hlavnými stanmi slovenskej umeleckej bohémy. Fantastický klebetník s množstvom živej histórie a originálnych receptov.

Z kuchyne bohemskej Bratislavy - Illustration

Ukážka z knihy

Salanášove kadere

Maškrtný môj jazýček, ak chceš prekvapiť svoje kamarátky, čo ti prídu na narodeninový žúr, zamiešaj dvadsať deka strúhanky, päť deka práškového cukru a päť deka kakaa. Pridaj k nim pol osminky masla a prstami z toho vypracuj hrudkovité cesto. Roztlač ho na dno formy na pečenie. Štvrť kila práškového cukru premiešaj s osminkou masla. Pridaj roztopenú, ale nie horúcu čokoládu na varenie, stačí desaťdeková tablička, no môže byť jej až o štvrtinu viac. Prilej do toho pol deci rumu, v najhoršom prípade vínovice, a vyšľahaj všetko na penu. Dotuha vyšľahaj dve deci šľahačky. Postupne ju vmiešaj do čokoládovej hmoty. Krém rozotri na základ z keksov, ozdob čokoládovými hoblinkami a ulož aspoň na hodinu do chladu, najlepšie do chladničky. Čokoládové hoblinky ľahko vystrúhaš z mierne zmäknutej horkej čokolády škrabkou na zemiaky. Opatrne ich prenes lyžičkou alebo špáradlami, aby vyzerali ako najkrajšie satanášove kadere. Nikto nimi nepohrdne, skôr si budú pýtať dupľu. Nikomu nič nedupľuj! Tvoj pokrm lacný nie je!

Objednať: Z kuchyne bohémskej Bratislavy - vypredané. Cena: 7,57 EUR.
18. 4. 2012   
OBJEDNAJTE TU:Order
Z kuchyne bohémskej Bratislavy - vypredané
Autor: Peter Ševčovič
Cena: 7,57 EUR
Kategória: Ľudová kultúra, folklór
Vydavateľ: Matica Slovenská
Vydanie 1.
Rok vydania: 2005
ISBN: 80-89208-09-6
Počet strán: 244
Tvrdá väzba
Rozmery: 17 x 24 cm
Nákupné podmienky
Pozrite ďalšie v kategórii
>> Ľudová kultúra, folklór

Kalendár - rýmovačky k meninám, informácie o kalendárových zvykoch
Reklama
Mailujte adresu stránky

<< Back / Nazad  
© Copyright 1998 - 2016, Panoráma.sk
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo dalšie šírenie textov a fotografií zo stránok Panorámy.sk bez predchádzajúceho písomného súhlasu Panorámy.sk je porušením autorského zákona.
Partneri Panorámy.sk používajú cookies. Používaním stránok dávate súhlas s ich zapisovaním do Vášho zariadenia.