Panorama.sk in SlovakSK
Weather

Die Donau - von Passau bis zum Schwarzen Meere - Saison 1909 (Pouzita kniha)

Die Donau - von Passau bis zum Schwarzen Meere - Saison 1909 (Použitá kniha) - Cover Page

Brozurka s pôvabnou secesnou malbou na obalke vysla v roku 1909 ako cestovna prirucka Prvej cisarskej a kralovskej privatnej dunajskej parolodnej spolocnosti (Erste K.K. Priv. Donau - Dampfschiffahrts - Gesellschaft). Sprievodca, ako prezradza datovanie na deviatej strane - Saison 1909 - vychadzal nanovo kazdy rok a dostavali ho podla vsetkeho zdarma cestujuci na parnikoch spolocnosti.

Knizocka je zaujimava ako dobovy dokument. Nemecky text privedie citatela na zaciatok minuleho storocia, ked na parnikoch, ktore dôstojne brazdili dunajske vody, suchorili bohate sukne dam a pani si na hornej palube museli pridrziavat cylindre, aby ich neodfukol vietor.

Mapka na strane desat so zvyraznenou ciernou liniou Dunaja na mape Europy ukazuje, aky kus sveta sa da vidiet pocas plavby z rakuskeho Passau az do dunajskej delty pri Ciernom mori.

Okrem celkom praktickych casti, ktore obsahuju cestovne poriadky, informacie o lodiach spolocnosti a ich vybaveni, ceny listkov, jedalne listky, bohatu inzerciu, su v brozure popisy miest, pristavov, krajin a samozrejme rieky. Stranky sprievodcu ozivuju fotografie. O Bratislave - Pozsony (Pressburg) sa dozvedame, ze so svojimi 80-tisic obyvatelmi patri k najväcsim mestam Uhorska. Sprievodca upozornuje najprv na velkolepu goticku stavbu, Dom sv. Martina, zastavuje sa aj pri radnici z 13. storocia s povestnym archivom, Primacialnom palaci a novom divadle, ktore su vraj len malym vyberom z mnohych architektonicky skvelych budov mesta. Nad bratislavskou kapitolkou je fotografia znamej panoramy mesta so smutnym hradom, o ktorom sprievodca pise ako o kolosalnej budove so styrmi vezami, ktoru celkom znicil poziar v roku 1811.

Vseobecne pokyny v uvode povoluju kazdemu cestujucemu vziat na palubu zdarma batozinu o hmotnosti 25 kg a prijem batoziny sa konci pätnast minut pred odplavanim z pristavu. Ako sa docitame v dalsich informaciach, na lodiach spolocnosti su pohodlne damske a panske spalne, cena jedneho lôzka sa pohybuje od 200 halierov. Zmienka je aj o ciernych pasazieroch - toho, koho prichytia na lodi bez listka alebo s neplatnym listkom, spolocnost pokutuje dvojnasobnym cestovnym. Z jedalneho listka na strane 200 vyberame: Bujon s vajcom - 30 halierov, sardinky - dva kusy - 60 halierov, bravcova pecen - 1 koruna, zemiakovy salat - 30 halierov, perkelt s ryzou - 70 halierov, torta alebo ovocny rez - 60 halierov, salka ciernej kavy - 32 halierov.

Dnes uz iba môzeme hadat, kam az cestoval pôvodny majitel dunajskeho sprievodcu, ale vela sa da vycitat zo spravy napisanej ceruzkou, ktoru nechal na mieste urcenom na poznamky: Wien, Wien, nur Du allein, sollst die Stadt meiner Träume sein... (Viedeň, Viedeň, len ty jediná, môžeš byť mestom mojich snov...)

More information:

Danube: River Books

ORDER HERE:Order
Die Donau - von Passau bis zum Schwarzen Meere - Saison 1909 (Second-hand Book) - sold out
Price: EUR 17.90
Scale: 0
Category: History, Memoirs
Published by: GGI Wien
Edition 0.
Published in 1909.
ISBN: 0
212 pp.
Paperback
Dimensions: 10.50 x 21.00 cm
Payment conditions
More in the category
>> History, Memoirs

Published: 2010-03-25
Updated: 2010-03-25

Categories: - History