Autorkou je momentálne najlepšia špecialistka na slovenskú ľudovú stravu - PhDr. Rastislava Stoličná z Etnografického ústavu SAV. Kniha s názvom Slovenský rok s podtitulom Receptár na dni sviatočné, všedné a pôstne prináša mimoriadne zaujímavé čítanie o slovenskom zvykosloví. Je členená na jednotlivé obdobia roka a sviatočné cykly. V každej zo štyroch častí sú najskôr opísané ľudové zvyky, ktoré sa s daným obdobím spájali (napr. Veľká noc, pôst, žatva, hody, zabíjačky a pod.), za nimi nasleduje podrobný receptár. Môžeme tu sledovať kolobeh ľudového kalendára z pohľadu jedenia a prípravy tradičných slovenských jedál. Odskúšať si staré, niekedy už takmer zabudnuté recepty ľudovej kuchyne, spoznávať dôvody prípravy jedla práve v istom čase, v istej spoločenskej situácii, môže byť príjemným dobrodružstvom a súčasného človeka určite obohatí.
V knihe uvádzame zväčša originálne recepty zozbierané po slovenských dedinách. K jednotlivým receptom pripájame tipy, rady na drobné úpravy v duchu dnešných kulinárskych zvyklostí a na náhradu pôvodných surovín sortimentom moderných potravín. Text sprevádzajú vtipné ilustrácie Martina Kelembergera.
K sviatku patrí sviatočný stôl - tradičná slovenská kuchyňa v knihách
| ||
Slovenský rok - Receptár na dni sviatočné, všedné i pôstne Autor: Rastislava Stoličná-Mikolajová Cena: 9.90 EUR Mierka: 0 Kategória: Ľudová kultúra, folklór Vydavateľ: Matica Slovenská Vydanie 1. Rok vydania: 2012 ISBN: 978-80-8115-109-5 Počet strán: 136 Tvrdá väzba Rozmery: 16.50 x 24.50 cm | ||
Nákupné podmienky | ||
Pozrite ďalšie v kategórii >> Ľudová kultúra, folklór |
Vydané: 2005-12-09
Aktualizované: 2005-12-09
Kategórie: - Stravovanie