Panorama.sk in SlovakSK
Weather

Proc bychom se nepriznali aneb Jak to bylo doopravdy

Proč bychom se nepřiznali aneb Jak to bylo doopravdy - Cover Page

Po odvysielani serialu Ceskej televizie nakruteneho podla vodacko-horackej trilogie Zdenka Smida a kniznom vydani scenara Volejem i perejemi napisal autor dalsiu knizku, ktora ma znovu v titule jeho oblubeny motiv Proc bychom se... aneb... Tentoraz znie nazov Proc bychom se nepriznali aneb Jak to bylo dopravdy. Vydavatel, vychadzajuc z autorovho predslovu, charakterizuje knihu ako akusi rukovät pre vsetkych vernych citatelov, ktorych zaujima, ci su popularne postavy zo Smidovych pribehov ozajstne, ake maju povolania, kto si koho zobral za manzelku (manzela) a podobne.

Autor o okolnostiach zrodu knihy pise:

Nachazim se ve veku, kdy mi vrstevnici prestavaji sve pameti psat, protoze si uz nic nepamatuji. Chapejte proto, moji shovivavi ctenari, tuhle knizku jako zoufaly pokus zachranit z mych vodackych vzpominek, co se jeste zachranit da. Ceska televize totiz na namet mych knizek natocila s mym souhlasem desetidilny serial. Nasledkem te senzace mi mi verni ctenari, vodacti fundamentaliste, horolezci, ucitele, turiste, duchodci i deti budou slovem i pismem klast nejmene tri otazky: 1) jak sem mohl svolit k takovemju znesveceni vodacke bible, 2) jak to, ze tam neni Ofelie, 3. co jsem si vymyslil a co je pravda, zda opravdu nekdy zili Sumec, Lucie a Keny, jake civilni povolani ma Bongo, ktery hrdina jsem ja, ktera zenska hrdinka je ma zena a jak si zodpovim, ze jsem dal utratit Krizaka. Celit rozhorcene mase mych vcerejsich ctitelu nebude lehke. Proto jsem se rozhodl napsat tuhle rukovet pro vsechny, kteri porad nechteji uverit, ze literatura neni ve vetsine pripadu nicim vic nez snuskou vymyslu, i kdyz se mezi ne nekdy priplete pravda. K vam, mili ctenari, mam pak tri prani:

1) Vy vsichni, ktere serial zklamal, omluvte jeho pachatele. Prevest literarni text na obrazovku neni zdaleka take jednoduche, jak se vam mozna zda. Zejmena jde-li o obrazovku televiznich stanic, jejichz zaklinadlem je tak recena SLEDOVANOST poradu, coz v reci prosteho lidu znamena "aby to bylo tak nak uplne pro vsechny". Skloubit tento pozadavek s malo dejovym textem me vodacke knizky je tezsi, nez protahnout velblouda uchem jehly.

2) Neposilejte mi vycitave dopisy. Na oplatku vam slibuji, ze nikoho dalsiho z mych hrdinu nezabiju.

3) Netelefonujte a nepiste mi vubec, u vsech sladkovodnich velryb! Vic, nez je v tehle knizce, uz stejne neprozradim!

4) Ujistuji vas, ze novinari, kteri budou nasemu serialu spilat, nikdy nemeli tak dobre kamarady, jako mam ja, a tak z pouhe zavisti snovaji po zpusobu pavouku pusobive, casto az nesrozumitelne vety, ktere v prekladu do normalni cestiny zneji: Te prsk. Vy ste tomu dali.

Ci autor prezradil dost a ci by mohol este viac, to tazko posudit. V kazdom pripade knizka pôsobi ako hodnoverne svedectvo. Uz aj preto, ze je v nej, tak ako v jej predchodkyniach humor, a nechybaju ani dobove fotografie z archivu autora a jeho priatelov.

.Pripojte komentár

More information:

Predstavujeme autorov: Horacky, vodacky a cestovateľský humor Zdenka Šmída

ORDER HERE:Order
Proč bychom se nepřiznali aneb Jak to bylo doopravdy - sold out
Autor: Zdeněk Šmíd
Price: EUR 6.47
Scale: 0
Category: Humour
Published by: Olympia
Edition 1.
Published in 2009.
ISBN: 9788073761295
106 pp.
Paperback
Dimensions: 11.50 x 18.50 cm
Payment conditions
More in the category
>> Humour

Published: 2010-01-05
Updated: 2010-01-05

Categories: Water - Paddle Tours, River Guides